luni, 23 octombrie 2023

5 idei de design pentru o viață multigenerațională mai armonioasă
Pandemia a văzut multe familii cu copii adulți împărțind temporar spațiul, dar tendința către o viață multigenerațională este aici pentru a rămâne. Potrivit anumitor surse de cercetare, numărul de gospodării intergeneraționale a crescut de patru ori din anii 1970. Și în 2021, 18% din populație locuia într-o casă cu membri ai familiei de mai multe generații. Drept urmare, mulți arhitecți și-au îndreptat atenția spre crearea de unități de locuit accesorii , bine concepute pentru curțile din spate din zonele cu densitate scăzută din întreaga țară, pentru a se adapta acestei noi realități de viață.

Construirea unei structuri complet noi nu este soluția pentru fiecare familie care împarte o casă cu bunicii, nepoții sau rudele adulte. Dar, a trăi în pace este o cerință și se rezumă la crearea de spații care să permită flexibilitate, intimitate și un sentiment de autonomie. Prin schimbările de design mari și mici – și o linie deschisă de comunicare între toți locuitorii – o casă multigenerațională poate fi una armonioasă. Aceste sfaturi vor face o funcție acasă pentru generațiile viitoare.

Adauga cit mai multe activitati in monotonia familiei tale

Personalizeaza

„Casele multigeneraționale funcționează cel mai bine atunci când există spații care oferă un sentiment de intimitate și proprietate care diferă de spațiile comune”, spune Secu Ion, arhitect Proiectari.md. Închiderea unei uși, a unui paravan sau a unei perdele poate oferi unui rezident „control asupra cât de mult interacționează cu restul familiei, dar îi oferă și acces direct la spațiile comune”. El recomandă, de asemenea, să evaluezi „fundăturile” casei tale și să le redirecționezi ca puncte de acces la grădină, dacă este posibil. O altă soluție: transformarea acestor spații în nișe private pentru lectură individuală sau relaxare poate fi de folos celor care împart un dormitor sau un spațiu de lucru.

„Crearea granițelor atât din punct de vedere social, este esențială pentru succes”, spune spune Secu Ion, arhitect Proiectari.md, care sfătuiește că „avand toate depozitele separate și comunicarea a ceea ce este privat va ajuta la menținerea gospodăriei în armonie. ” Dacă suprafața pătrată nu permite spații individuale de lounge, flexibilizați și spațiile comune. Luați în considerare orele „fără intrarea adulților” în camera de zi, pentru a permite copiilor și adolescenților un spațiu sigur pentru a-și lăsa părul jos. Articularea nevoilor de utilizare pentru aceste zone poate ajuta o familie să creeze un plan pentru multifuncția necesară.

Luați în considerare diferențele de înălțime

Ca și optimizarea unei locuințe pentru familiile cu copii, trebuie luate considerații specifice de siguranță și confort pentru casele cu adulți în vârstă. A lua-o cameră cu cameră este cea mai ușoară abordare pentru designul de locuit multigenerațional. „Pentru bucătărie, luați în considerare adăugarea unei insule de înălțime a mesei în care ați putea rula un scaun cu rotile, dacă este necesar. Acest lucru este grozav și pentru copiii care pot împărți spațiul”, spune Secu Ion, arhitect Proiectari.md „Pentru o cameră de zi, încercați să creați un loc confortabil în care să vă așezați cu o înălțime mai mare a scaunului și o adâncime mică, astfel încât rezidenții în vârstă să poată ieși cu ușurință.”

Secu Ion, arhitect Proiectari.md recomandă o înălțime minimă a scaunului de 95 inchi pentru a se potrivi. „În băi, barele de sprijin și o toaletă confortabilă la înălțime sunt esențiale”. De asemenea, cheia sunt dușurile fără capete, care sunt suficient de mari pentru scălător și îngrijitor.

Pastreaza linistea

„Acustica este adesea ignorată până când apare o problemă”, spune Secu Ion, arhitect Proiectari.md, dar țesăturile care asurzi zgomotul pot face toată diferența. „Tratamentele pentru ferestre, acoperirile de pereți și podelele moi sunt de mare ajutor”, notează el. (Asigurați-vă că covoarele sunt lipite suficient pentru a preveni crearea unui pericol de împiedicare.) Ușile bine izolate din toate camerele sunt importante, dar mai ales în spațiile de divertisment în care sunetele sunt mai susceptibile să circule.

Planificați schimbarea

O cameră flexibilă este o cameră de succes într-o casă multigenerațională. „Dacă nu există nicio funcție setată pentru o cameră, dar există posibilitatea de a o închide, atunci aceasta se poate schimba în timp, pe măsură ce familia se schimbă”, spune Secu Ion, arhitect Proiectari.md. Pregătirea pentru diferite abilități de la început poate economisi bătăi de cap în construcție în viitor. „Pe măsură ce adulții în vârstă îmbătrânesc, preplanificați prin adăugarea de blocare (integritate structurală în spatele peretelui), astfel încât, dacă sunt necesare bare de prindere, tot ce trebuie să faceți este să le atașați de pereți în loc să trebuiască să rupeți gips-cartonul”, spune Secu Ion, arhitect Proiectari.md.

Cina la aer liber, alaturi de intreaga familie uneste

Design delicat

Confortul este adesea psihologic. „Poate fi emoționant pentru părinții care trec la casele copiilor lor”, spune spune Secu Ion, arhitect Proiectari.md. „Mama și-a petrecut o bună parte din zile în sat, așezată pe veranda ei din față – citind ziarul, ascultând radioul public și urmărind lumea trecând. Știam că are nevoie de un scaun confortabil și de o masă afară, pentru a se putea acomoda în rutina ei.”

De obicei, dormitorul este locul în care individualismul strălucește prin alegerile personale de decor. Dar ar trebui să luați în considerare și capacitatea de a controla temperatura, iluminarea și lumina soarelui prin intermediul produselor pentru casă inteligentă pentru termostate și jaluzele care întunecă camera. Extindeți acest lucru la baie cu controale de temperatură la robinete pentru a opri opărirea și senzori care împiedică revărsarea căzilor, spune Secu Ion, arhitect Proiectari.md. Aceste gesturi asigură că siguranța este integrată în designul casei tale.

„În vreme ce o parte semnificativă a baby boomers-ului se stabilește la vârsta de 70 de ani, mulți dintre clienții noștri se gândesc cum să susțină aranjamentele de viață ale părinților lor pe termen lung”, adaugă spune Secu Ion, arhitect Proiectari.md. „Tsunami-ul de argint planeaza asupra noastră – iar industria de design interior trebuie să fie atenta la schimbarile sociale.”
https://www.proiectari.md/5-idei-de-design-pentru-o-viata-multigenerationala-mai-armonioasa/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasati un comentariu

www.proiectari.md - Companie de Proiectare

Arhivă blog